<< 

Websikre Fonte

For at de valgte skrifttyper i et Netmedie skal kunne fremviseses på den besøgendes skærm, kræves det at fonten er installeret på pågældende maskine; De følger ikke med HTML-dokumentet!
Der er visse fonte som er (mere eller mindre) standard-installation på de enkelte maskiner, men disse er forskellige for forskellige styresystemer.

Derfor er det hensigtsmæssigt at designe et netmedie med standard-fonte og sikrer at der er muligheder for alternative fonte, såfremt den besøgendes datamat ikke har den valgte/ønskede font installeret.
Statistisk set (pr. oktober 2006) er der ca.92% af alle computere på Internettet med Windows-styresystemet, 3% med MAC og resten bruger UNIX, Linux eller noget helt andet. Derfor kunne man mene at det er nok at tilgodese Windows-platformen, men da formålet med at designe et netmedie er, at komme ud til så mange som muligt, så nemt som muligt, vil det være hensigtsmæssigt at give brugere af de andre styresystemer en chance.

Nedenstående liste er skrevet med forskellige (næsten) standardiserede fonte, som giver muligheder for flere styresystemer; Windows, Mac, Unix (Linux):

Disse skulle give det ønskede indtryk, ved (næsten) alle skærme rundt omkring hos brugerne på nettet.

Omvendt er dette afsnit skrevet i Thorndale, som måske er installeret på din windows-platform (den følger med OpenOffice.org-installationen). Hvis den ikke er installeret på computeren vil browseren vise teksten som <default font>, hvilket typisk er Times New Roman (win), Times (Mac), serif (Unix) på de fleste browsere.

Der er visse netbrugere, som benytter sig af muligheden for at sætte browseren til at vise siderne efter en selvvalgt skabelon, hvor næsten alle moderne browsere giver mulighed for at graduere magten over den besøgte HTML-dokument:
Enten benyttes;

Dette kan være med til at mangfoldiggøre mulighederne for udssendet af de sider webmaster møjsommeligt programmerer, men holder vi os til standarderne HTML4, CSS2 og de ovenfor nævnte valg af fonte, fås i langt de fleste tilfælde et ensartet udseende på alle skærme verden over (med vestlig tegnsæt).

Mange netdesignere benytter sig af grafikelementer for at sikre ensartet udseende på tværs af browsere og platforme, hvor ex.vis lænker i en menu udfærdiges som et lille billede hvor teksten er skrevet. Dette giver andre muligheder og begrænsninger end lænker i tekstform og gør - alt andet lige - siden langsommere at overføre fra webserveren til brugerens skærm. Det er i sagens natur ikke relevant for teksttunge elementer, og ej heller altid printervenligt.

Desuden er det en god idé at overveje skærmopløsningens effekt på designet, ligesom der forsat er mange brugere som ikke kører 24 bit farver (16 Mill.) eller derover, hvorfor de websikrer 8-bit farver så vidt muligt bør overholdes.
Se evt. statestik over brugernes skærmopløsning, farvedybde, styrersystem, browser m.m. på The Counter .

 

   © Jakob Gudmandsen    ^ Til Top