Hvad er søgemaskiner, kataloger, robotter i det hele taget for noget?
Hvordan gør man hjemmesider tilgængelige på nettet?
Hvordan optimerer man sine hjemmesider til søgemaskiner, kataloger, robotter?
Hvordan søger man effektivt på nettet?
Hvordan skal man tolke et søgeresultat?
Gode spørgsmål, som det er relevant at finde svar på når et netmedie skal publiceres - uden at drukne i mængden af andre sider, hvoraf nogle måske har et tilsvarende indhold.
Man kan købe sig til en god placering i søgemaskinerne og det betyder at metatags tilsidesættes. Det beror på en vurdering af markedet for ens kommunikation om hvorvidt det er nødvendigt at betale sig til en høj placering.
Det klassiske eksempel er søgeordet 'biler'. Hvis man skal tale om placering i et begrebshierarki er ordet 'biler' relativt højt placeret, og dækker over alle bilmærker. Det har stor interesse for bilproducenter, fordi de selvfølgelig er interesserede i at gelejde folk hen til netop deres mærke, når man bruger ordet bil. Man kan derfor sige at 'bil' eller 'biler' er i temmelig hård konkurrence blandt bilproducenter på nettet - en virtuel vare i høj kurs. Derfor kan søgemaskinerne få penge for det.
Hvis vi tager et andet og mere nærliggende eksempel f.eks. ordet 'kommunikation', så er det et ord i konkurrence med ikke blot danske websteder der har det som nøgleord, men også tyske. Man kunne godt forestille sig at en uddannelsesorganisation havde betalt en masse penge for at få kunder i butikken, så folk blev opmærksomme på uddannelsen når de skrev 'kommunikation' i en søgemaskine.
Problemet er bare at når folk skriver kommunikation, så kan de have mange forskellige interesser - ikke kun uddannelsesmuligheder. Så derfor er de nødvedigvis nødt til at supplere med noget mere sigende, f.eks. 'Kommunikation' + 'Uddannelse' eller 'Kommunikation' + 'Master' eller 'Kommunikation' + 'Professionel'.
Det første eksempel giver ikke institutionen en særlig god placering i f.eks. Google. De to næste søgninger giver institutionen en placering som hhv. nr. 8 (højere placerede resultater er alle tyske hjemmesider i dette tilfælde) og nr. 3, og det er formentlig pga. af nogle gode overvejelser omkring udformning af tags og vi har ikke betalt en krone for det.
Man kan altså komme langt med metatags, men det afhænger helt konkret af nøgleord og nøgleordenes konkurrence på markedet.
Helt så simpelt er det dog imidlertidig ikke for forskellige søgemaksiner indekserer sider på forskellig vis. Google f.eks. indekserer bl.a. efter hvor mange links der henviser til siden og det kan man jo ikke sådan selv styre, men man kan sørge for at putte sigende nøgleord i links.
Titler er også en meget vigtig parameter for indeksering i mange søgemaskiner, specielt hvis de indeholder ord som også går igen i indholdet på siden. Indrømmet, det er en jungle at finde rundt i, ikke mindst fordi, søgemaskineadministratorerne selvfølgelig sidder med kortene tæt ind til kroppen.
Søgerobotterne kravler rundt på nettet og de moderne robotter tilsidesætter søgeord simpelthen pga. af misbrug af metatags. Der er mange hensyn man må tage, hvis man vil tilgodese alle de forskellige robotter og kataloger.
Nogle gode tommelfingeregler med hensyn til robotter er:
Søgemaskiner er jo ofte midlet til at finde information på nettet. Man kan vel tale om 3 metoder: - Brug af søgeord i søgemaskiner - Via en portal (de fleste søgetjenester er også portaler) - Via en kæde af links fra en kendt side.
Se desuden;
MPK, 2003